Zašto se plaća paušal za mobilne kućice u kampovima?

Mobilne kućice u kampu, Hrvatska

U zadnjih nekoliko godina raste popularnost postavljanja mobilnih kućica u kampovima. Više privatnosti, smještaj u mirnijim dijelovima kampa, okruženost prirodom i pogledom na more čine mobilne kućice alternativom tradicionalnim hotelskim sobama i apartmanima za odmor.

Ako razmišljate o kupnji mobilne kućice i držanju u kampu, važan čimbenik koji treba uzeti u obzir je naknada za parcelu, odnosno paušal. U ovom ćemo članku razjasniti nedoumice uz paušal, kako se izračunava i koji čimbenici mogu utjecati na iznos koji plaćate.

Što je paušal i zašto se plaća

Kako se određuje visina godišnjeg zakupa parcele

Usporedba sa paušalom za kamp kućice

Kada se plaća godišnji paušal

Može li se paušal promijeniti tijekom ugovornog razdoblja

Isplati li se investirati u mobilne kućice

Pred vama je poduži članak sa zanimljivim osvrtom na važna pitanja vezana uz paušal. Odabirom navedenih podnaslova skoknite do vama bitnog dijela članka.

Što je paušal i zašto se plaća

Paušal je naknada koja se vlasniku kampa plaća za zakup parcele.

Kupnjom mobilne kućice njezin ste vlasnik i pred vama je izbor gdje ćete istu postaviti, na vlastito zemljište ili u neki od kampova. O postavljanju mobilnih kućica na privatno zemljište i specifičnim uvjetima ćemo pisati u jednom od narednih članaka.

Kampovi i resorti nude unaprijed određene lokacije, odnosno parcele na koje dolaze kućice. Obično su te parcele podijeljene u sektore ovisno o blizini plaže, pogledu koji se pruža na more, veličini samih parcela te dodatnim pogodnostima koje pojedini sektori pružaju.

Prema tome, ali i drugim dodatnim kriterijima, vlasnik kampa određuje iznos paušala za zakup parcele.

Mobilne kućice sa grafitom na kojem piše Paušal

Postavljanjem vaše kućice na parcelu ne postajete istovremeno i vlasnik zemljišta na kojoj se nalazi. Upravo je korištenje pojedinačne parcele osnova za zaračunavanje naknade za zakup parcele.

Kako većinu mobilnih kućica kupuju investitori radi daljnjeg iznajmljivanja, ugovori o zakupu parcele sklapaju se na duži period. Najčešće na 10 godina. Dugoročni ugovor omogućuje kupcima povrat investicije i ostvarenje dobiti povrh te početnog uloga.

Potrebno je istaknuti da paušal predstavlja isključivo naknadu za korištenje parcele. Troškovi komunalija poput vode, struje i kanalizacije se zaračunavaju posebno. Prema istraživanju koje smo proveli sa našim klijentima iznos komunalija se kretao od 800 do 1000€ godišnje.

Kako se određuje visina godišnjeg zakupa parcele

Svjedoci smo rasta cijena svega i svačega pa tako i nekretnina u Hrvatskoj, bilo u kontinentalnom dijelu ili na obali. Ovaj je trend utjecao i na iznose paušala u kampovima.

Pogled na more sa terase iz mobilne kućice u Dragama, na hrvatskoj obali

Tržište nekretnina najznačajniji je faktor koji utječe na cijene paušala. Nezapamćeno zanimanje kupaca iz inozemstva te prelazak sa kune na euro doveli su do povećane potražnje za nekretninama.

Interes nije zaobišao niti sektor mobilnih kućica. Dok strani klijenti traže svoje mjesto pod suncem uz obalu i zadovoljavaju se dugotrajnim boravkom u kućicama, domaći kupci više naginju mogućnosti investiranja i dodatne zarade od iznajmljivanja.

Imajući na umu tržišna kretanja bilježi se blagi porast iznosa paušala u odnosu na 2021. godinu.

Specifičnost je pri određivanju godišnjeg iznosa paušala to što vlasnici kampova moraju pronaći balans između vlastitih očekivanja i stvarne mogućnosti kupaca mobilnih kućica. U obzir se treba uzeti isplativost investicije i povrat kroz iznajmljivanje.

Obje strane nastoje naći zajednički interes kako bi se osigurala dugoročna i profitabilna suradnja.

Prilikom određivanja iznosa paušala za pojedine parcele, vlasnici kampova vode se različitim kriterijima, od kojih su neki:

  • Lokacija kampa;
  • Udaljenost od mora;
  • Veličina pojedine parcele;
  • Period rada kampa
  • Iznos investicije u uređenje zemljišta prikladnog za otvaranje kampa;
  • Dodatne pogodnosti koje kamp nudi;
  • Dodatne pogodnosti na pojedinoj parceli (bazen, igralište za djecu, dodatan parking).

Naravno da postoje i dodatni kriteriji pri određivanju paušalnog iznosa. Za više informacija uvijek se možete obratiti našem timu specijaliziranom za kampove, resorte i mobilne kućice.

Usporedba sa paušalom za kamp kućice

Iznosi paušala u kampovima u Dalmaciji i Istri se kreću od 4.000 do 10.000€ godišnje, ovisno o lokaciji i prethodno navedenim kriterijima.

Za one koji ulaze u svijet investicija taj jednokratni iznos se na prvu čini visok. No iza toga stoji izračun isplativosti i usporedba sa drugim lokacijama sličnog sadržaja.

Pregledom kampova koji imaju mjesta predviđena za kamp kućice i sami možete vidjeti kolike su naknade za dnevni boravak. Napravili smo usporedbu u kampovima u okolici Zadra, a kao parametre smo uzeli boravak posjetitelja koji bi odgovarao uobičajenim gostima mobilnih kućica.

Za primjer smo uzeli 4-članu obitelj sa dvoje djece, 4 i 7 godina koja se na odmor sa 6 noćenja odlučila tijekom vrhunca sezone u srpnju. Također smo za lokaciju u kampu sa minimalno 3 zvjezdice odabrali srednju opciju – niti prvi red do mora, niti najudaljeniji red.

Cijena parcela za kampere, odnosno kamp kućice u promatranom periodu kreću se od 70 do 120 € po danu. Dodatne opcije poput dolaska sa ljubimcem, dodatnih šatora, naknade za kasniji dolazak ili raniji odlazak nisu uzete u razmatranje.

Vrhunac sezone sa najvišim cijenama u pojedinim kampovima određuje se različito, tako da smo za izračun uzeli period između 10. srpnja i 20. kolovoza (41 dan).

Uzevši u obzir prosjek dnevne naknade za mjesto od 90€ (7 promatranih kampova), dolazimo do iznosa od 3.690€ plaćenih naknada za boravak kampera tijekom vrhunca sezone, bez dodatnih opcija.

S druge strane, odmor u mobilnim kućicama u većini kampova moguć je tijekom cijele godine. Kao smještajne jedinice, samostalnije su od drugih oblika boravka i pružaju veću fleksibilnost pri iznajmljivanju.

Njihova opremljenost i toplinska izolacija pridonose dužem periodu iskoristivosti, a razmještaj u kampu ide u prilog posjete većim grupama.

Predlažemo da se javite našem iskusnom timu sa višegodišnjim iskustvom kako bismo vam pružili dodatne podatke o mobilnim kućicama i njihovom potencijalu za investiranje.

Kada se plaća godišnji paušal

Trenutak odabira parcele i kampa u kojemu ćete postaviti svoju kućicu bitan je iz nekoliko razloga. Kad ste se odlučili na ovu investiciju, bitno vam je da na lokaciji možete uživati već u tekućoj godini.

Paušal se u pravilu plaća prije početka sezone, no moguće je da se kućice naručuju i nakon sezone. Prema prijašnjem iskustvu, interes za kupnjom raste upravo kad sunce zove na more – tijekom sezone.

Potrebno je računati na vrijeme izrade kućice, isporuku i postavljanje. Kampovi su organizirani na način da ne žele ometati svoje goste u odmoru te ih izlagati postavljanju kućica tijekom njihova boravka u kampu.

Ni vi ne bi htjeli takvu vrstu ometanja, sigurni smo.

U ponudi također postoje kampovi u nastanku i u njih se kućice postavljaju za narednu sezonu. U takvim se kampovima paušal za prvu godinu (godinu u kojoj započinjete sa boravkom / iznajmljivanjem) plaća prilikom sklapanja ugovora o zakupu.

Može li se paušal promijeniti tijekom ugovornog razdoblja

Prilikom sklapanja ugovora o zakupu parcela potrebno je voditi računa o izvanrednim okolnostima. Zbog toga je poželjno predvidjeti situacije u kojima bi jednu ili drugu stranu takve okolnosti mogle dovesti u nepovoljan položaj.

Savjet pri određivanju ugovornih obveza u slučaju izvanrednih okolnosti

Globalno proglašenje zabrane okupljanja tijekom 2020. godine uslijed Covid zavrzlame jedna je od takvih situacija. Zanimljivo je to da je iznajmljivanje mobilnih kućica u kampovima bilježilo porast tijekom pandemije, nudeći više privatnosti i slobode gostima i turistima.

Iako je turizam izuzetno bitan kao grana privređivanja u Hrvatskoj, Vlada RH ili lokalne jedinice samouprave mogu uvesti promjene u poreznom opterećenju svih smještajnih jedinica. Ovakve se promjene ne očekuju budući da bi njima bio zahvaćen znatan udio stanovništva, no uvijek postoji mogućnost.

Visoka stopa inflacije također može imati utjecaj na financijski odnos vlasnika kampa i vlasnika kućica.

Sve su to razlozi na koje treba računati prilikom sklapanja ugovora o zakupu.

Kupci su ugovorom zaštićeni od povišenja paušala koji bi ih doveo u nepovoljan položaj.

Stalno osluškujemo želje i potrebe obje strane. Interes je svih uključenih pronaći zajednički jezik. Zbog toga u konzultacijama sa vlasnicima kampova i investitorima u mobilne kućice pronalazimo rješenje na obostrano zadovoljstvo.

Isplati li se investirati u mobilne kućice

Odluka o isplativosti investiranja je isključivo na vama i vašim ambicijama. Ako ste pročitali članak u potpunosti, dobili ste jasniju sliku o ulozi paušala pri donošenju odluke o kupnji mobilne kućice.

Charta je ovdje da vam pruži informacije o pojedinom kampu, kretanju cijena paušala, mogućnostima investicije te uvjetima na tržištu mobilnih kućica. Vodimo vas kroz postupak odabira kućica, njihove opremljenosti, procjene isplativosti i vremena povrata investicije.

Obavljamo sve potrebne aktivnosti da bi vas dočekala kućica spremna za korištenje. U pripremi je i usluga koordinacije iznajmljivanja kako bismo u potpunosti ispratili vaš put od ideje do realizacije.

Savjetujemo vas sukladno višegodišnjem iskustvu da nam se javite telefonski ili emailom (kontakt informacije potražite pri dnu stranice) da vidimo kako vam najbolje možemo pomoći.

Vaš Charta tim

Moglo bi Vas zanimati i:

Informacije

Charta d.o.o.
Zagorkina 45, Orešje, Strmec Samoborski 10434
OIB : 82922546552

Gdje smo ?

Horvaćanska cesta 166, Zagreb 10000.

095 / 724 2285

Korisnička podrška,
Ponedjeljak - Petak
08:00 - 16:00

Pišite nam

info@charta-nekretnine.hr

hrHrvatski
en_USEnglish hrHrvatski
×
×

Košarica